Marka: Harşena Arı Ürünleri
Harşena Deli (Komar) Bal 850g
1. Tamamen doğaldır. Koruyucu, katkı maddesi vb. içermez.
2. Pastörize ve filtrelemeye tâbi tutulmadığı için ham bal özelliği taşır.
3. Flora bölgesi: Artvin (Borçka Köyü)/ Karadeniz Bölgesi.
4. Ürünlerimiz ISO 9001 ve ISO 22000 kalite standartları belgelerine sahip tesislerimizde, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak üretilmiştir.
5. Barkod No:
6. İşletme Kayıt No: TR-05-K-004512
● Komar balı, tutan bal ve ormangülü balı olarak da bilinen deli bal; ülkemizde Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ormangülü bitkisinden elde edilen kendine özgü tadı ve kıvamıyla özel bir baldır.
● Az miktarda üretilmesi ve faydaları nedeniyle oldukça değerli olan deli balın içeriğinde ormangülü bitkisinden geçen toksinler de bulunur. İçeriğinde bulunan bu toksinler, balın fazla kullanılması durumunda halk arasında bal tutması da denen ani tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, mide bulantısı gibi etkilere yol açabilir. Bu nedenle tavsiye edilen miktardan fazla ya da kahvaltılık bal olarak tüketilmesi önerilmez.
● Tavsiye Edilen Kullanım Şekli: 11 yaş ve üzeri yetişkinlerin günde en fazla 1 (bir) tatlı kaşığı kullanması önerilir.
● Saklama Koşulları: Oda sıcaklığında (22°C) kapağı kapalı olarak saklayınız. Yüksek sıcaklık ve güneş ışığından koruyunuz.
● Uyarıcı Bilgiler: Arı ürünleri yüksek alerji riski taşıyan kişilerde alerjik etkiye neden olabilir. Tavsiye edilen miktardan fazla kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki gördüğünüzde doktorunuza danışın. 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir!
● 11 yaşından küçük çocukların Deli (Komar) Bal kullanması önerilmez!
● Bal doğası gereği zamanla kristalleşebilir. Bu şekilde tüketilebileceği gibi benmari usulü 45°C su içerisinde bekletilerek eski haline getirilebilir.
Gerçek (Hakiki) Bal Nasıl Anlaşılır?
Balın kristalize olması doğal olduğuna tam ve net bir kanıt olmamakla birlikte doğallığı hakkında ipucu olarak sayılabilir. Bir balın doğal olması yalnızca analiz yapıldıktan ve bu analizin uzman kişilerce yorumlanmasından sonra anlaşılır. Bu nedenle biz de tüm ballarımıza analiz yaptırarak, satışa sunmadan önce tüm kalite kontrollerini yapıyor ve sonrasında siz değerli tüketicilerimize sunuyoruz. Aynı şekilde, yaptırdığımız tüm analizleri şeffaflıkla sizinle de paylaşıyor ve detaylı bilgilenmeniz için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
Ham Bal Nedir?
Ham bal üretim sürecinde hiçbir ısıl işleme tâbi tutulmamış ve içeriğindeki polenleri tutacak şekilde filtre edilmemiş ballar için kullanılan bir ifadedir. Bu işlemler, balda ortaya çıkabilen kristalleşmeyi (başka bir deyişle katılaşmayı) önlemek için uygulanır. Bu kristalize olma durumu tamamen doğal olup kristalize olma süresi balın bitki kaynağı; içeriğindeki enzim, protein, mineral ve doğal şekerlerin miktarlarıyla değişkenlik gösterir. Peki neden kristalize balı raflarda görmüyoruz? Yurtdışındaki marketlerde ballar hep kristalize ya da ham bal olarak satılırken ülkemizde daha yeni satışına başlanmıştır. Bunun en büyük sebebi toplumdaki “donan bal sahtedir” algısı. Bu algı yanlış olup balın kristalize olması tamamıyla doğal bir durumdur.